UPCOMING IT TRENDS

DE IT TRENDS VAN 2022

Upcoming IT trends
Martijn Wigmans

De dynamische wereld van IT verandert continu. Nieuwe hardware, nieuwe software, de nieuwste technieken… voor je het weet is de IT-wereld weer 3 stappen verder dan gisteren. Om niet achter te blijven is het voor een IT’er een must om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. In dit blog geven we je daarom inzichten in de laatste upcoming trends van het IT-landschap. Van onderwerpen als hyperautomatisering en quantum computing tot fluïde werken. Ben jij benieuwd wat de IT je vandaag de dag allemaal te bieden heeft? Lees dan snel verder en laat je verrassen.

HYBRIDE EN FLUÏDE WERKEN

Een ontwikkeling die blijft groeien is het hybride en fluïde werken. Door de COVID-crisis is de manier van werken veranderd. Dat heeft laten zien dat werken vanuit huis en andere locaties voor vele functies prima mogelijk is. Het resultaat hiervan is dat kantoren anders ingericht kunnen worden en medewerkers flexibeler kunnen werken. Ook biedt dit de mogelijkheid voor een workation: werken in een vakantieomgeving. Niet meer in de file staan om op kantoor aan je vaste werkplek te zitten, maar relaxed in het buitenland aan het zwembad met een laptop of tablet op schoot.

ZERO TRUST

Omdat werken vanuit alle locaties nu mogelijk is, moet dit ook op een veilige manier kunnen waarbij alleen toegang verleent mag worden aan gebruikers, applicaties en devices die 100% zijn geverifieerd voor de betreffende bedrijfsomgeving. De bedrijfsomgeving kan bestaan uit bronnen zoals specifieke applicaties, belangrijke bestanden of andere gevoelige informatie.

Hierop is het concept Zero Trust ontstaan: een manier om bijvoorbeeld een bedrijfsomgeving te beschermen tegen cybercriminaliteit in een onveilige omgeving. De onveilige omgeving kan in dit geval het Wi-Fi netwerk van een willekeurig hotel zijn waarbij je toch een veilige verbinding met je werkomgeving kan opzetten. Dit kan door een set van strenge verificatie regels waardoor je kunt aantonen dat jij degene bent die hier toegang tot mag hebben. Op basis van gebruikers, locaties, apparaten, gedrag, context en andere gegevens wordt er bepaald of een apparaat dat toegang vraagt tot de bedrijfsomgeving en bedrijfsnetwerk, betrouwbaar is.

CYBERSECURITY MESH

Om nog even in het thema van cybersecurity te blijven; traditionele methoden zijn lang niet meer voldoende om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. Door beveiligingsmaatregelen, producten en diensten met elkaar samen te voegen vormen deze een zogeheten Cybersecurity Mesh. Door deze fusie is beveiliging schaalbaar, dynamisch en interoperabel.

Met behulp van deze verdedigingsstrategie beveilig je elk apparaat onafhankelijk met een eigen perimeter, zoals firewalls en netwerkbeveiliging tools. Hierdoor bouw je als het ware een security-schil om een IT-omgeving. Zo ontstaat uiteindelijk een stevig vangnet óm de IT-omgeving en organisatie.

HYPERAUTOMATISERING

Hyperautomatisering bestaat al voor een langere tijd, maar blijft zich elk jaar verder doorontwikkelen. Hyperautomatisering gaat een stap verder dan ‘gewone’ automatisering. Het beschrijft het (verder) automatiseren van zoveel mogelijk bedrijfsprocessen met behulp van technieken als artificial intelligence (AI) en machine learning (ML). Door het samenbrengen van verschillende technologieën en toepassingen vergroot je de mogelijkheden om werk te automatiseren. Hyperautomatisering heeft als grootste voordeel dat het kosten bespaart. Processen worden sneller en nauwkeuriger uitgevoerd en personeel hoeft steeds minder routinematige taken uit te voeren. In plaats daarvan kunnen medewerkers efficiënter worden ingezet, waardoor de bedrijfsprestaties verbeteren. Het IT consultancybedrijf Gartner voorspelt dat grote bedrijven uiteindelijk allemaal overgaan op hyperautomatisering, en bedrijven die dit niet doen, zullen achterblijven.

QUANTUM COMPUTING

Quantum computing mag dan als een term uit science fiction klinken, het is een trend die zich de laatste jaren steeds meer aan het ontwikkelen is. Quantumcomputers bieden gigantisch veel rekenkracht; ze kunnen berekeningen veel sneller uitvoeren dan traditionele computers. In de tijd dat een traditionele computer 1 berekening uitvoert, heeft een quantumcomputer er een miljard gemaakt. Door quantum computing kunnen berekeningen in de wetenschap, bijvoorbeeld rondom klimaatkwesties, ruimteonderzoek of farmaceutisch onderzoek een flinke boost krijgen. Dit betekent ook dat cyberaanvallen een grotere en eenvoudigere kans van slagen hebben omdat bijvoorbeeld het ontsleutelen van encryptie een heel stuk sneller gaat. Aan de andere kant kun je deze rekenkracht ook inzetten ter verbetering van cybersecurity. Denk hierbij aan het analyseren van immens grote hoeveelheden data om malafide gegevens te detecteren en hierop te reageren.

Momenteel zijn vele grote bedrijven als Google, Microsoft en Intel bezig om als eerste een stabiele quantumcomputer te maken. Deze ontwikkeling is complex en verloopt nog niet zonder slag of stoot. Maar elk jaar komen we weer een stapje dichterbij de eerste (goed werkende) quantum computer. Zeker een technologische trend om goed in de gaten te houden dus.

CLOUD NATIVE

Cloud-native architectuur en technologieën zijn een benadering voor het ontwerpen, bouwen en uitvoeren van taken en processen die in de cloud zijn gebouwd. Zo wordt een applicatie direct in de cloud én op een cloud-native-architectuur ontwikkelt. Dit verschilt van al bestaande applicaties in de cloud plaatsen. Een groot voordeel hiervan is dat je de cloud maximaal benut. Het levert een betere en sneller performance en een grotere flexibiliteit. De capaciteit is eenvoudig op of af te schalen, bijvoorbeeld voor en na piekmomenten. Decentralisatie en verdeling van de infrastructuur en applicaties kan hierop een hele interessante aanvulling zijn. Dit kan er voor zorgen dat een applicatie overal even goed beschikbaar is en zeer efficient met data kan omgaan. Zo voelt cloudgaming in de toekomst als native op jouw device. Alsof een potje Fortnite al die tijd al vloeiend speelbaar was op je smart koelkast.

GENERATIVE ARTIFICIAL INTELLIGENCE

Één van de krachtigste AI-technieken die momenteel in opkomst is, is Generative Artificial Intelligence (ook wel Creative AI genoemd). Voorheen werkte AI vooral voorspellend en cognitief, maar met generative AI kunnen we nu ook software codes genereren én van bestaande content nieuwe content maken. Een bekend voorbeeld zijn bijvoorbeeld deepfake video’s of ‘face apps’ die op basis van een foto voorspellen hoe je er over 40 jaar uitziet. Nu AI dus ook ingezet kan worden voor creatieve doeleinden maakt het een veelbelovende technologie voor de marketing.

Een keer sparren over ontwikkelingen die voor jouw bedrijf wellicht interessant kunnen zijn? Neem contact met ons op, dan plannen we samen een moment in om een kop koffie te drinken.

PARTNERS