Domeinnaam, DNS en hosting. Hoe zit dat?

netwerkbeheer
Domeinnamen, DNS en hosting. Hoe zit dat?

domeinnamen, DNS en hosting

Wanneer je je eigen eigen website of webshop in de lucht wilt hebben, krijg je te maken met begrippen als domeinnamen, DNS en hosting. Deze spelen een hele grote rol in de communicatie op het internet. Je begint namelijk met het kiezen en registreren van een domeinnaam. Via DNS wordt het IP-adres aan jouw geregistreerde domein gekoppeld. Hierna moet jouw website of applicatie op het web vast komen te staan; de hosting via een server. In deze blog leggen we je het verschil en de samenwerking uit tussen domeinnamen, DNS en hosting.

Domeinnamen, DNS en hosting

Domeinnamen, DNS en hosting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Domeinnamen en DNS hebben een directe link. Het DNS werkt namelijk als een telefoonboek, dat webadressen (domeinnamen) vertaalt naar IP-adressen. Hosting is een losstaand gegeven, maar absoluut net zo noodzakelijk bij het maken van een website als een domeinnaam en DNS. Webhosting is namelijk een stukje ruimte waarop je de bestanden die jouw website vormen opslaat. Hieronder leggen we je per begrip uit wat het betekent en hoe het precies werkt.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam bestaat uit een unieke naam en adres die verwijzen naar een locatie op het internet. Dit is bijvoorbeeld een website of server. Deze naam bestaat uit 2 delen: de naam en de extensie. Neem suitit.nl als voorbeeld. Hierbij is suitit de naam en .nl de domeinextensie. Domeinnamen worden beheerd door een registrar en opgenomen in het DNS (Domain Name System).

Hoe kom je aan een goede domeinnaam?

Een domeinnaam is bepalend voor de vindbaarheid en het imago van je bedrijf. Dit zijn onze tips bij het kiezen van een goede domeinnaam:

Kort en makkelijk te onthouden. Hoe langer de domeinnaam, hoe sneller mensen ‘m vergeten zijn. Kort en beknopt is beter!

Houd het simpel. Voorkom bijvoorbeeld het gebruik van cijfers, dit kan verwarring creëren.

Verwerk geen bestaande bedrijven in je domeinnaam. Dit kan je een flinke claim opleveren en is bovendien niet professioneel. Natuurlijk kan dit ook onbewust gebeuren; check daarom van te voren het handelsregister of merkenregister.

Wat als jouw domeinnaam al bezet is?

Is de domeinnaam die je wil registreren al bezet? Dan kun je ervoor kiezen om deze te kopen. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd de garantie hebt dat je de gewenste domeinnaam krijgt. Het is eenvoudiger een domeinnaam over te kopen wanneer deze niet actief gebruikt dan wanneer er wel activiteit op te vinden is. Een andere optie bij een bezette domeinnaam, is om te kiezen voor een andere extensie. Bijvoorbeeld .com in plaats van .nl. Ook kun je kiezen voor het toevoegen van een koppelteken (-) of een extra woord in je domeinnaam. 

Wat is DNS?

Iedere website heeft een eigen IP-adres. Een IP-adres is een reeks cijfers (en letters, als het gaat om het nieuwere IPv6 protocol). Omdat het onthouden van een reeks getallen moeilijker is dan het onthouden van een naam, gebruiken we domeinnamen. Deze worden aan dit IP-adres toegewezen. Het toewijzen van de domeinnaam aan een IP-adres is de taak van het Domain Name System (DNS). Het zet de domeinnaam om in een adres dat je browser begrijpt, waardoor je op de juiste website terecht komt. Vergelijk het met een soort telefoonboek dat namen onthoudt en niet de nummers.

Hoe werkt DNS?

1)Je wilt de website van SuitIT bezoeken. Daarvoor open je de browser en type je www.suitit.nl in in je adresbalk.

2)Jouw computer weet niet waar de website van SuitIT zich bevindt. Daarom maakt je browser verbinding met een stuk software (resolver). De domeinnaam wordt vervolgens achterstevoren uitgelezen. Bijvoorbeeld: nl.suitit.www.

3)De resolver kijkt naar de domeinnaamextensie; .nl in ons geval. Maar dit kan ook .com, .be, of .eu zijn. Via de DNS-rootserver komt de resolver erachter welke server er verantwoordelijk is voor een domeinnaam.

4)Nu de resolver de server heeft gevonden kan hij vragen waar ‘suitit’ precies is. Hierop wordt er doorverwezen naar de nameservers die verantwoordelijk zijn voor de domeinnaam. 

5)De DNS geeft dan een IP-nummer door aan de provider. De webserver laat vervolgens de juiste pagina zien in de browser. Dit allemaal gebeurt in minder tijd dan jij met je ogen knippert.

Wat is hosting?

Hosting is een stukje ruimte en rekenkracht die je inzet om je applicatie of gehele server op te draaien. Simpel gezegd huur je een stukje server waar je de bestanden waaruit jouw website beslaat kunt opslaan. Een server maakt het mogelijk voor bezoekers om op je website te kijken. Er zijn verschillende soorten hosting: oa. shared hosting, VPS hosting, dedicated hosting en cloud hosting.

Shared hosting. Dit is de meest gebruikte vorm van webhosting. Hierbij deel je de server waarop jouw website gehost wordt met andere gebruikers. Dit is ook de goedkoopste manier, en vooral geschikt voor kleinere websites met weinig bezoekers.

VPS hosting. VPS betekent Virtual Private Server. Net als bij shared hosting deel je de server. Het verschil is dat je een eigen toegewezen stuk van de server krijgt. Dit betekent dat er meer geheugen, rekenkracht en opslagcapaciteit beschikbaar is, waar ook een hoger prijskaartje aan hangt.

Dedicated hosting. Bij dedicated hosting heb je de hele server voor jezelf. Je hoeft deze dus niet te delen met andere gebruikers. Dedicated hosting wordt eigenlijk alleen aangeraden wanneer je een veeleisende website hebt met vele dagelijkse gebruikers.

Cloud hosting. Cloud hosting is een van de nieuwste manieren van webhosting. Deze vorm vindt plaats op aan elkaar gekoppelde servers. Door het koppelen van servers ontstaat grote schaalbaarheid. Voordelen van cloud hosting zijn betere beschikbaarheid, betrouwbaarheid en hoge snelheid.

Wanneer je een applicatie of website wilt hebben, zul je dus ongetwijfeld in aanraking komen met een domeinnaam, DNS en hosting. Je voert een domeinnaam in en door middel van een DNS worden alle correcte gegevens geladen. Zo kom jij op het juiste IP-adres terecht en krijg je de juiste website voor je. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze supportafdeling.

PARTNERS