De onderdelen voor een veilig bedrijfsnetwerk
SuitIT

Het niet goed beveiligen van je bedrijfsnetwerk kan grote gevolgen hebben. Derde partijen kunnen toegang krijgen tot je netwerk en dus ook bedrijfsapparatuur. Je loopt risico dat jouw (gevoelige) bedrijfsinformatie bij internetcriminelen terecht komt, met alle gevolgen van dien. Het inventariseren en monitoren van de security van een volledig bedrijfsnetwerk is een behoorlijke klus die regelmatig wordt onderschat. Dit geldt zeker voor grotere organisaties met een netwerk bestaande uit verschillende onderdelen. Met het netwerkbeheer van SuitIT ben je altijd verzekerd van een waterdicht netwerk. Onze IT-specialisten monitoren op acute problemen en zijn alert op symptomen die een storing kunnen veroorzaken. Maar waaruit bestaat een veilig bedrijfsnetwerk eigenlijk?

DE RISICO’S VAN EEN ZWAK BEVEILIGD BEDRIJFSNETWERK

Een zwak of onbeveiligd bedrijfsnetwerk kan grote risico’s opleveren. Volgens cyberbeveiligingsbedrijf Malwarebytes is het aantal cyberaanvallen op bedrijfsnetwerken over de afgelopen jaren flink toegenomen. Het aantal aanvallen op consumenten daalde juist; er valt bij bedrijven nou eenmaal meer te halen. Cyberaanvallen op bedrijven kunnen gericht zijn op verschillende onderdelen; netwerken, hardware of software. Ze beperken bijvoorbeeld de beschikbaarheid en prestaties van een netwerk, of dringen een netwerk binnen om informatie te stelen of zelfs te vernietigen. Zo’n aanval heeft aanzienlijke gevolgen voor de continuering van bedrijfsprocessen en productie, maar kan ook financiële schade of reputatieschade opleveren. Bedrijven realiseren zich steeds meer hoe cruciaal een goede beveiliging het bedrijfsnetwerk is. Doorgaans bestaat een goed beveiligd bedrijfsnetwerk uit drie onderdelen: een firewall, switches en Wi-Fi access points. Deze zullen we nu nader toelichten.

FIREWALLS

Een firewall filtert ingaand en uitgaand dataverkeer. Het vormt een soort beschermende laag tussen je interne netwerk of het apparaat dat je gebruikt en het externe dataverkeer van het internet. Zo houdt een firewall enerzijds ongewenst verkeer tegen vanaf het internet naar het bedrijfsnetwerk, zoals malware of hackers. Anderzijds blokkeert of beperkt het ook verkeer vanuit het bedrijfsnetwerk naar het internet; bijvoorbeeld het weigeren van toegang tot frauduleuze websites. Ga bij de keuze van een firewall wel voor een Next-Generation Firewall (NGFW), deze is beter bestand tegen hedendaagse bedreigingen. Een NGFW checkt namelijk ook de inhoud van het verkeer, niet alleen waar het verkeer vandaan komt. Bij SuitIT werken we samen met beveiligingspartner Fortinet, de FortiGate firewalls van Fortinet zijn zulke NGFW’s.

SWITCHES

Netwerkswitches zijn essentiële stukken hardware in een computernetwerk. Een switch laat verschillende apparaten in een netwerk op een efficiënte wijze met elkaar communiceren door gegevenspakketten door te sturen. Alle bedrade apparaten zoals computers, servers en printers zijn hierop aangesloten. Switches kunnen ook voor beveiliging zorgen door verschillende delen van het netwerk van elkaar te isoleren. Hierdoor voorkom je dat gegevenspakketten worden doorgestuurd naar apparaten die ze niet horen te ontvangen. Belangrijk is om switches ook fysiek te beveiligen, omdat bedreigingen ook gewoon door de voordeur van het kantoor kunnen binnenlopen. Heb je je switches niet achter slot en grendel, dan kan een buitenstaander zomaar zijn laptop op de switch aansluiten en mogelijk in bepaalde delen van het bedrijfsnetwerk komen.

WI-FI ACCESS POINTS

Wi-Fi access points hebben een soortgelijke rol als switch, maar dan voor draadloze apparaten. Draadloze apparatuur maakt een verbinding met een access point om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk en internet. Aangezien je bij een Wi-Fi netwerk geen fysieke verbinding hoeft te maken om er toegang tot te krijgen, hoeft een indringer ook niet in de buurt te zijn om verbinding te maken. Het goed en veilig inrichten van het Wi-Fi netwerk is daarom ook hier van belang. Verdeel bijvoorbeeld je netwerk in segmenten, zodat je je werknemers en gasten een apart netwerk kunt geven. Het voordeel hiervan is dat een besmetting met malware of een virus zich niet verspreid naar een ander netwerk.

EEN VEILIG BEDRIJFSNETWERK MET SUITIT

SuitIT richt jouw bedrijfsnetwerk en systemen zó in dat ze minimaal vatbaar zijn voor bedreigingen van buitenaf maar ook binnenuit. Geïnfecteerde apparatuur of ongewenst gedrag kan zo in quarantaine worden gezet of worden beperkt op verdere toegang. Ook controleren we op acute problemen en zijn we alert op symptomen die een storing kunnen veroorzaken. Zo kunnen we in een vroegtijdig stadium voorkomen dat een dreigende situatie echt een probleem wordt.

Wij helpen je graag met het beveiligen van je bedrijfsnetwerk. Een keertje kennismaken? Neem contact met ons op.

 

PARTNERS