Veilig werken in de cloud? Onze tips

netwerkbeheer

werken in de cloud

In de moderne zakenwereld speelt cloud computing een steeds belangrijkere rol. Vandaag de dag vertrouwen steeds meer bedrijven op cloudoplossingen om hun gegevens op te slaan, applicaties te draaien en efficiënt samen te werken.

Hoewel de cloud vele voordelen biedt, bestaan er ook risico’s in de vorm van gegevenslekken en cyberaanvallen. Om veilig te kunnen werken in de cloud en daarmee ook je bedrijf te beschermen, delen we in deze blog zeven essentiële tips met je.

Tip 1: Kies een gecertificeerde cloudserviceprovider

Om veilig en efficiënt aan de slag te kunnen gaan, is een betrouwbare cloudserviceprovider van cruciaal belang. Maar hoe maak je nou een weloverwogen keuze? Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de cloudprovider strenge beveiligingsmaatregelen heeft geïmplementeerd. Denk hierbij onder andere aan encryptie en sterke authenticatie. Daarnaast is het verstandig om naar de reputatie en ervaring van de provider te kijken, let daarbij ook op de naleving van beveiligingsnormen en certificeringen.

Hoewel certificaten geen absolute garanties bieden, dienen ze wel als richtlijnen. Ze geven op zijn minst een indruk van de bedrijfsinstelling. Let vooral op de volgende certificeringen:

ISO 27001: Een informatiebeveiligingsstandaard die organisaties helpt om risico’s te identificeren en te beheren om vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie te waarborgen.

ISO 9001: Een norm voor kwaliteitsmanagement die eisen stelt aan het beleid en de processen van organisaties om klanttevredenheid te verbeteren.

Tip 2: Sterke authenticatie en wachtwoordbeheer

Sterke authenticatie is essentieel om onbevoegde toegang tot jouw cloudaccounts te voorkomen. Om een extra beveiligingslaag toe te voegen raden we je aan om altijd tweefactorauthenticatie (2FA) in te stellen; dit vereist dat je naast een wachtwoord, ook een tweede vorm van verificatie invoert. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een code die naar een ander mobiel apparaat wordt gestuurd. Vergeet niet om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen en sla deze op in een betrouwbare wachtwoordmanager.

Tip 3: Encryptie voor gegevensbescherming

Encryptie voorkomt ongeautoriseerde toegang tot gegevens door gevoelige informatie om te zetten in gecodeerde vorm. Dit beschermt gegevens tijdens verzending en opslag, waardoor de vertrouwelijkheid en integriteit te allen tijde behouden blijft. Zorg er daarnaast voor dat jouw cloudprovider end-to-end-encryptie biedt; dit wil zeggen dat gegevens zowel worden versleuteld tijdens zowel de overdracht als de opslag. Het risico op gegevensdiefstal wordt op deze manier verkleind en zorgt ervoor dat alleen jij toegang hebt tot jouw gegevens; zelfs als ze onderschept worden.

Tip 4: Regelmatige back-ups en herstelprocedures

Het is belangrijk dat jouw cloudleverancier regelmatig back-ups maakt en deze ook periodiek test. Dit zorgt ervoor dat jouw gegevens veilig worden opgeslagen en gemakkelijk kunnen worden hersteld in geval van gegevensverlies of noodsituatie.

Tip 5: Onderhoud bewustzijn over beveiliging

Een hoog niveau van bewustzijn over beveiliging is essentieel om de risico’s te minimaliseren en een veilige werkomgeving te behouden. Om te beginnen is het belangrijk om medewerkers regelmatig te trainen over de best practices voor cloudbeveiliging. Om veiligheid te kunnen waarborgen, moet iedereen op de hoogte zijn over het gebruik van sterke wachtwoorden, het identificeren van phishing-pogingen en het melden van verdachte activiteiten. Door iedereen up-to-date te houden over beveiligingseisen, normen en dreigingen, creëer je bewustwording onder je personeel en kunnen eventuele maatregelen op tijd getroffen worden.

Tip 6: Risico’s spreiden

Cloudleveranciers verdelen vaak hun diensten over meerdere datacenters om risico’s te spreiden, wat redundantie wordt genoemd. Als er een storing optreedt bij één server, blijft de service beschikbaar doordat andere servers het overnemen. Zo kun je altijd zonder problemen blijven doorwerken.

Tip 7: Gecertificeerde datacenters in Nederland

Bij SuitIT hebben we als een van de eersten in Nederland een soevereine cloud. Onze partner Fundaments bouwt cloudplatformen op de software van VMware; één van de meest betrouwbare internationale leveranciers voor deze diensten. Afgelopen jaar was Fundaments het eerste bedrijf in Nederland dat de VMware Sovereign Cloud Status behaald heeft. Met een soevereine Cloud wordt de data op Nederlandse bodem gecontroleerd, beheerd en bewaakt. Zo voldoet deze aan de Nederlandse regelgeving over privacy en dataopslag (GDPR/AVG). De US Freedom Act (ook wel bekend als de opvolger van de Patriot Act) is niet van toepassing op je data in de cloud van SuitIT. Hierdoor kunnen we onze klanten verzekeren van 100% veilige data.

Werken in de cloud: is het veilig?

Het werken in de cloud is compleet veilig, maar desondanks is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s. Door een betrouwbare cloudserviceprovider te kiezen, sterke authenticatie en wachtwoordbeheer toe te passen, gegevensencryptie te gebruiken, regelmatig back-ups te maken en bewust te blijven van beveiligingskwesties, kun je veilig te werk gaan. Bovenstaande tips kunnen een goede basis vormen in de bescherming van jouw bedrijfsinformatie. Persoonlijk advies of weten hoe we jouw bedrijf kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.

 

PARTNERS