Waarom investeren in cybersecurity?

netwerkbeheer
Waarom investeren in cybersecurity?

investeren in cybersecurity

De wereld van IT is groter dan je zou denken. De meeste infrastructuren zijn tegenwoordig erg afhankelijk van IT-systemen. We communiceren bijna alles via het internet en digitaliseren steeds meer. IT vormt de kern van veel organisaties. Toch zien nog (te) veel bedrijven het belang van een goede cyberweerbaarheid niet in. En dat is gevaarlijk, want een aanval kan de hele organisatie platleggen. Iets wat geen enkel bedrijf zich kan veroorloven. Wij leggen je uit waarom investeren in cybersecurity zeker op je agenda van 2023 zou moeten staan. 

De impact van IT

In ons hedendaagse leven zijn we sterk afhankelijk van goed werkende IT systemen. De wereld draait op IT. Wat zou er gebeuren als het internet- of andere netwerkverbinding ineens zou wegvallen? Het verkeer ligt plat, treinen rijden niet en veel bedrijven liggen opeens compleet stil. Alles is immers netjes geautomatiseerd via computersystemen. In ziekenhuizen zijn patiëntendossiers niet meer in te zien of is zelfs een operatie niet mogelijk. Kortom: We zijn zeer afhankelijk van goede IT en de ontwikkelingen hierin. Doordat IT zo’n groot aandeel heeft in het leven kunnen cyberaanvallen zoals ransomware, brute-force attacks, DDoS-aanvallen en phishing dus grote schade aanrichten.

Waarom je IT-omgeving beveiligen

Vijf jaar geleden was onze directeur Otto Lodewijk bij RTL Late Night uitgenodigd om te vertellen over een toenmalig gijzelvirus dat rondging. Tegenwoordig zijn cybercriminelen alleen maar gewiekster geworden, maar zien we helaas nog steeds dat te weinig bedrijven zich inzetten voor een sterke cybersecurity. Onlangs verschenen onderzoek wees uit dat bij slechts 51% van de bedrijven in Noord-Brabant cybersecurity periodiek op de agenda van de directie staat.

Als MKB-ondernemer kun je al snel denken dat een hack een ver-van-je-bed show is. De cyberaanvallen die je in het nieuws voorbij ziet komen hebben immers vaak betrekking op grote bedrijven. Maar het tegengestelde is waar. Veel cyberaanvallen hebben namelijk geen gericht doelwit, maar zijn geautomatiseerd en kunnen elke organisatie raken; groot of klein. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is in deze situatie vanzelfsprekend. Een aanval brengt namelijk de volgende risico’s met zich mee:

Stilliggende bedrijfsprocessen

Je wilt te allen tijde voorkomen dat je bedrijf stil komt te liggen. Geen bedrijfsprocessen betekent immers ook geen inkomen, terwijl je vaste lasten wel gewoon door blijven lopen. Door te investeren in cybersecurity kunnen we hier maatregelen tegen treffen, zoals het inrichten van endpoint protection.

Imagoschade

Naast de financiële kant van het verhaal is er ook de andere kant: je immateriële schade. Een datalek kan je een flinke deuk in je imago opleveren. Wat denk je bijvoorbeeld van klantinformatie die zomaar op straat komt te liggen? En vertrouwen je klanten je überhaupt nog wel als je een keer gehackt bent?

Voldoen aan de AVG wet

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht werknemers om verantwoord met persoonsgegevens om te gaan. Het verschilt van bedrijf tot bedrijf aan welke maatregelen je moet voldoen, maar denk bijvoorbeeld aan medewerkers de toegang tot bepaalde gegevens beperken, of het veilig en versleuteld opslaan van gegevens zoals wachtwoorden 

Bekijk “Er wordt niet genoeg geïnvesteerd in IT” – RTL LATE NIGHT op YouTube:

“Er wordt niet genoeg geïnvesteerd in IT” – RTL LATE NIGHT 

De eerste stap: mensen

Cybercriminelen gebruiken meerdere tactieken om de zwakste schakels in bedrijfsnetwerken te onderscheppen. In de huidige digitale economie kunnen ze een sneeuwbaleffect veroorzaken. Daarom heeft elke onderneming baat bij een cybersecuritybeleid op maat. Maar de oplossing is niet eenvoudig. Eén gevaar afdekken is immers niet voldoende en de oplossing gaat verder dan een antivirusprogramma, firewalls en het maken van back-ups. De basis van een gedegen cybersecurity zijn de mensen. Want dreigingen komen niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. Elke afdeling en medewerker moet bestand zijn tegen cybercriminaliteit. Kortom; hoe handel je veilig en hoe ga je om met een eventuele aanval?

De impact van een hack of aanval is dus enorm groot. Het is dan uiterst belangrijk dat een IT-omgeving goed beheerd wordt. Door continu alert te zijn en systemen te blijven monitoren kun eventuele problemen vroeg de kop indrukken. Het uitvoeren van onderhoud aan je IT-omgeving houd deze in gezonde staat. Denk hierbij aan het doorvoeren van beveiligingsupdates en het implementeren van verbeteringen om deze sneller en veiliger te maken. 

De juiste IT-partner vinden

Wat als jouw IT-omgeving niet (goed) werkt of slecht beveiligd is? Heeft jouw IT-partner de kennis en kunde om een veilige omgeving in te richten en te onderhouden? Bieden zij de juiste back-up oplossingen om te voorkomen dat een organisatie stil komt te liggen en dat (gevoelige) gegevens kwijt raken of zelfs gestolen kunnen worden? Staan zij voor jou klaar als je juist wel te maken hebt met een datalek of acuut probleem?

Het vinden van een IT-partner waar je op kunt rekenen is cruciaal. Wij hebben het onze missie gemaakt om zo veel mogelijk organisaties te beschermen tegen cybercriminelen. Bij SuitIT zijn wij constant bezig met het monitoren en verbeteren van de cybersecurity van onze klanten. We willen proactief weten waar de risico’s liggen om vervelende situaties te voorkomen. We zijn hier zodanig mee bezig dat we een nieuwe tak aan het opzetten zijn: Security Operations. Hiermee bundelen we onze security specialisten en kunnen we onze expertise in een krachtige samenstelling aanbieden.

Benieuwd wat Security Operations voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij brengen de risico’s voor je in kaart.

 

PARTNERS