Wat is een VPN? Beveilig je bedrijf met een versleutelde verbinding

netwerkbeheer
Wat is een VPN? Beveilig je bedrijf met een versleutelde verbinding

wat is een vpn

Zijn je werknemers veel onderweg en klappen ze hun laptop vaak open om hier en daar nog even te werken? E-mails checken in de trein, inloggen op het intranet in een café, even een document doorsturen vanuit het hotel – gebeurt dit wel veilig als je niet verbonden bent met het bedrijfsnetwerk? En de thuiswerkers, hoe veilig is hun wifi netwerk?

In de huidige digitale wereld willen we het liefst overal kunnen werken. We gebruiken openbare WiFi-netwerken van verschillende plekken waar we komen. Maar deze netwerken zijn vaak slecht beveiligd, waardoor indringers met behulp van software eenvoudig inbreuk kunnen maken op je netwerk. Met het verlies van privacy en beveiligingsbedreigingen als gevolg. Virtual Private Networks (VPN’s) zijn een populaire oplossing om deze problemen aan te pakken. In dit artikel leggen we uit wat een VPN is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een VPN?

Een VPN staat voor Virtual Private Network en is een technologie waarmee je een beveiligde en gecodeerde verbinding maakt tussen je apparaat en een externe server. De verbinding wordt “virtueel” genoemd omdat deze zich voordoet als een privénetwerk, zelfs als je je op een openbaar Wifi-netwerk bevindt.

Het doel van een VPN is om je online privacy en beveiliging te beschermen door al het internetverkeer te versleutelen en te verbergen voor externe partijen, zoals je internetprovider, overheidsinstanties of hackers. Met een VPN krijg je ook toegang tot websites en inhoud die anders niet beschikbaar zouden zijn vanwege geografische beperkingen.

Hoe werkt een VPN?

1. Start de VPN-software op en je maakt verbinding met een VPN-server.

2. Je internetverkeer wordt omgeleid naar de VPN-server, die zich op een externe locatie bevindt.

3. De VPN-server versleutelt je internetverkeer en verbergt je IP-adres.

4. Het versleutelde internetverkeer wordt vervolgens via de VPN-tunnel naar uw apparaat teruggezonden.

5. Je apparaat ontvangt het versleutelde internetverkeer en decodeert het met behulp van de VPN-software.

6. Het gedecodeerde internetverkeer wordt dan doorgestuurd naar de gewenste bestemming, zoals een website of een app.

7. Het antwoord van de bestemming wordt vervolgens via de VPN-tunnel teruggestuurd naar de VPN-server.

8. De VPN-server decodeert het antwoord en versleutelt het weer voordat het wordt doorgestuurd naar je apparaat.

9. Je apparaat ontvangt het versleutelde antwoord en decodeert het met behulp van de VPN-software.

Je kunt nu veilig en privé online communiceren met behulp van de VPN.

Soorten virtual private networks

Remote-access VPN: Een remote-access VPN wordt gebruikt om externe gebruikers (zoals werknemers) veilig toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk. Met een remote-access VPN kunnen gebruikers vanaf elke locatie verbinding maken met het bedrijfsnetwerk via het internet.

Site-to-site VPN: Een site-to-site VPN wordt gebruikt om twee of meer afzonderlijke netwerken met elkaar te verbinden via het internet. Dit type VPN gebruiken bedrijven die meerdere kantoren hebben en die hun netwerken veilig willen verbinden.

SSL VPN: Een SSL VPN is een type VPN dat gebruikmaakt van Secure Sockets Layer (SSL) om een veilige verbinding tot stand te brengen tussen een gebruiker en een externe server. Dit type VPN wordt vaak gebruikt voor externe toegang tot webgebaseerde applicaties en services.

IPsec VPN: Een IPsec VPN is een type VPN dat gebruikmaakt van Internet Protocol Security (IPsec) om een veilige verbinding tot stand te brengen tussen twee netwerken. Dit type VPN wordt vaak gebruikt voor site-to-site VPN’s.

Mobile VPN: Een mobile VPN is een type VPN dat is ontworpen voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Het biedt een veilige en privéverbinding voor gebruikers die onderweg zijn en toegang willen hebben tot het internet via openbare Wifi-netwerken.

Cloud VPN: Een cloud VPN is een type VPN dat wordt gehost in de cloud en dat gebruikmaakt van externe servers om een veilige verbinding tot stand te brengen tussen gebruikers en hun bestemmingen op het internet. Dit type VPN is ideaal voor bedrijven en individuele gebruikers die op zoek zijn naar een flexibele en schaalbare oplossing.

Voordelen van een VPN

Privacybescherming
Met een VPN wordt al je internetverkeer versleuteld en omgeleid via een externe server, waardoor het voor externe partijen vrijwel onmogelijk is om je online activiteiten te volgen of je persoonlijke gegevens te stelen.

AVG-wetgeving
De AVG vereist dat bedrijven passende technische en organisatorische maatregelen nemen om persoonsgegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, verlies, diefstal of beschadiging. Een VPN-verbinding kan helpen aan de wetgeving te voldoen.

Beveiliging van openbare Wi-Fi
Openbare Wifi-netwerken zijn vaak onveilig en kunnen kwetsbaar zijn voor hackers. Met een VPN maak je veilig verbinding met openbare Wifi-netwerken zonder je zorgen te hoeven maken over je gegevens.

Vertrouwen van je klanten
Een VPN kan voorkomen dat je vertrouwelijke gegevens van je klanten op straat komen te liggen en zorgt zo voor behoud van de vertrouwensrelatie met je klanten.

Geografische beperkingen omzeilen
Werknemers op zakenreis blijven toegang houden tot apps die in het buitenland geblokkeerd zijn, bijvoorbeeld WhatsApp.

Zakelijke VPN

Ben je op zoek naar een manier om je werknemers buiten de deur veilig en efficiënt te laten werken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om een VPN-verbinding te realiseren. Wij kijken graag naar je specifieke vraag en situatie. Je laten informeren? Neem contact met ons op.

 

 

PARTNERS